Prompt een snor 2023 SFC Nijmegen

Onderzoek actiemaand 'Prompt een Snor' 2023


I
eder jaar tijdens de maand november komt het Radboud Oncologie Fonds in actie voor het onderzoek naar prostaatkanker. Dit doen zij onder de noemer ''Prompt een snor''. Op verschillende manieren komen artsen/patiënten en anderen die onderzoek naar prostaatkanker belangrijk vinden in actie. Dit kan door het dragen van een snor maar ook op een andere manier: fietsen/wandelen/schaatsen of......... Het onderstaande belangrijke onderzoek is dit jaar gekozen als doelbesteding van alle gelden die in november dit jaar tijdens ''Prompt een snor'' worden opgehaald.

 

Door op de button start actie te klikken maak je jouw eigen actie aan. Je kunt je individueel aanmelden maar ook als team, dat maakt het nog leuker om in actie te komen voor onderzoek naar prostaatkanker

Prostaatkanker, DNA als leidraad om snelle terugkeer te voorkomen. 


De prompt-een-snor-actie staat dit jaar in het teken van het onderzoek naar DNA als leidraad om snelle terugkeer van prostaatkanker te voorkomen. Bij sommige soorten kanker kunnen artsen door DNA-onderzoek voorspellen hoe groot de kans op uitzaaiingen is en met deze wetenschap de behandeling hierop afstemmen.
In deze pilotstudie willen de onderzoekers weten of circulerend tumor-DNA als voorspeller kan gelden voor een vroege terugkeer van de ziekte. Als dit waar blijkt dan kan deze DNA test indicatie geven voor toekomstige aanvullende therapieën bij gelokaliseerde prostaatkanker met een hoog risico.

Waarom? Na een genezende operatie blijkt helaas vaak terugkeer 
Bij patiënten met gelokaliseerd prostaatkanker kan vaak een genezende operatie worden uitgevoerd. Helaas blijkt dat bij ongeveer 50% van patiënten met hoog-risico kenmerken of gevorderd prostaatkanker de ziekte snel terugkeert met uitzaaiingen. Deze patiënten zijn op dat moment niet meer te genezen. Aanvullende behandeling na operatie (met onder andere hormoontherapie of chemotherapie) bij deze hoog-risicogroep leidt op dit moment niet tot een vermindering van terugkeer van ziekte.

Kan DNA-onderzoek in bloed helpen door detectie van achterblijvende tumorcellen
Waarschijnlijk kan met betere patiënt selectie wel een winst worden aangetoond van aanvullende behandeling na operatie. Detectie van minimale hoeveelheden achterblijvende kankercellen na prostaatoperatie blijkt zeer lastig met huidige beeldvormende technieken. Sinds kort kan met een extreem gevoelige DNA test in bloed, kanker-specifieke afwijkingen in DNA (zogenaamde mutaties) worden aangetoond na de operatie, wat zeer waarschijnlijk bewijzend is voor achterblijvende tumorcellen. Deze aanvraag beschrijft een studie waar achterblijvende kankercellen met deze zeer gevoelige test zullen worden aangetoond.

Is er een samenhang? 
We zullen het onderzoek uitvoeren met hulp van 50 patiënten met hoog-risico kenmerken, die geopereerd worden binnen de Prosper prostaatcentrum. We onderzoeken of vroege opsporing met deze gevoelige test ook gecorreleerd blijkt met uiteindelijk terugkeer van ziekte.

Dat moet onderzocht worden!
We hopen dat we bij tenminste 10 tot 15 patiënten van de 50 met deze nieuwe gevoelige test achterblijvende kankercellen kunnen aantonen. Op basis van deze uitkomsten zullen we in een volgende studie bij deze patiënten een gerandomiseerde studie uitvoeren met observatie of aanvullende behandeling. Zo willen we onderzoeken of een betere patiëntselectie voor aanvullende therapie leidt tot vermindering van de terugkeer van ziekte.

Wilt u meehelpen om te zorgen dat er minder mannen last krijgen van de terugkeer van prostaatkanker?


Hoofdonderzoeker
dr. Niven Mehra

Medeonderzoekers vanuit Prosper 
Michiel Sedelaar, afdeling urologie, Radboudumc Nijmegen 
Rik Somford en Jean-Paul van Basten, afdeling urologie, CWZ Nijmegen 
Robert Hoekstra en Erik Vrijhof, afdeling urologie Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Helpt u mee dit onderzoek te realiseren?  
Dat kan!
Klik op de 'Doneer nu'-knop.
In actie komen voor dit onderzoek kan natuurlijk ook. Klik dan op 'Start actie'.


View all
€5 08-02-2024 | 13:16 To: Alex' fietsactie Prompt een Snor Omdat ik Alex nu opzich wel aardig vind
€14 04-12-2023 | 20:13
€15 29-11-2023 | 11:15 To: Julia fietst een snor Kanker moet de wereld uit !!!
€10 28-11-2023 | 23:43 To: Guus' fiets actie!
€10 27-11-2023 | 22:20 To: Alex' fietsactie Prompt een Snor